TV-spel och datorspel

Det finns vissa människor som tycker att vuxna människor som spelar tv- eller datorspel är omogna och barnsliga. Detta gäller dock inte för de som spelar spel som innefattar ett socialt samspel, då detta kräver större kunskaper och hjärnkapacitet. Det gäller även när man spelar tetris, som är ett spel som kräver mycket tänkande. Spelet kräver strategi, planering, snabbtänkande och goda reflexer för att man skall kunna klara av det.

I de fall då man sätter spelandet före hemarbetet och spelar så länge att man lider sömnbrist, är det däremot både olämpligt och omoget. Vissa spel kan dock vara avkopplande och avstressande för att kunna ge mera energi åt de vardagliga sysslorna i sig. Om man jämför spelandet med träning är det mera avkopplande med spel, eftersom träning ofta gör dig piggare, vilket kan ge dig sömnsvårigheter samt kan vara svårt att utföra under kvällstid.

Det finns spel som kräver god koncentration som till exempel strategispel. Detta skingrar tankarna och gör att hjärnan får något nytt att tänka på. Andra spel kräver mycket liten tankeverksamhet men är energikrävande. En annan typ av spel som är bra för hjärnaktiviteten är memory , då man kan träna sitt minne genom att vända olika kort.

Många människor anser att ett tv- eller datorspel är mera spännande och avkopplande än att se på tv. Detta för att spelande kräver uppmärksamhet och är ett bra tidsfördriv för hela familjen. Att spela kan dock vara mycket beroendeframkallande och om det innefattar pengar kan det dessutom förstöra familjens ekonomi. Man bör därför hålla spelandet inom rimliga gränser så att det inte blir ett gift som inkräktar på familjelivet, utan istället spela för nöjes skull. Till det bättre egenskaperna hos tv- och datorspel, är att är att de finns speltyper för alla åldrar att välja emellan

Ett av de populäraste spelen i världen är Minecraft från det svenska företaget Mojang