Om alla spel (CS-serien)

Counter Strike är ju egentligen en hel spelserie som har utvecklats genom åren. Riktigt inbitna spelare håller fast vid äldre versioner och kör inte uppdaterade varianter på lan och tävlingar. Så är det också på en del större event, man vill hålla det så bra som möjligt och använder endast en version, inte en ny för varje år. Många säger att det är CS Global Offensive som är den bästa versionen att spela och den mest bestående. Men vi ska gå igenom alla versioner för er.

Counter Strike (första)

Den allra första versionen av CS kom ut år 2000. Då var det en modifikation av deras andra spel Half-Life. Spelet kom först ut på PC men blev sedan portat över till Xbox under 2003.

Counter Strike – Condition Zero

Sedan kom detta spel ut i serien. Spelet släpptes 2004 och togs emot ganska bra. Det var säkert en stor press på utvecklarna och Vavle när det ursprungliga spelet hade fått så mycket uppmärksamhet. Just Condition Zero var lite annorlunda på grund av att spelet innehöll ett spelläge med singleplayer. Alltså nu kunde man spela Counter Strike helt själv. I första versionen så var det bara ett spelläge, multiplayer.

Condition Zero utvecklades av flera studios. Valve Corporation, Gearbox Software, Ritual Entertainment och Turtle Rock Studios. Spelet har släppts till Windows, Mac och Linux.

Counter Strike – Source

Detta är egentligen en uppfräschning av originalspelet. Det är samma spelsätt som det första spelet har. Nu har man dock haft ett par år på sig och samlat på sig kunskap och bättre funktioner. Source hade också en helt ny spelmotor som man hade tagit fram enkom för denna remake. Source innehåller ingen singleplayer, det är multiplayer som gäller.

Counter Strike – Source hade Valve som enda utvecklare. Man tog dock hjälp med distributionen av jätten Electronic Arts. Spelet släpptes 2004 och finns idag till Windows, Mac och Linux.

Counter-Strike – Global Offensive

Detta är i skrivande stund det senaste stora släppet från Valve i serien Counter Strike. Global Offensive kom med flera nya banor och karaktärer, även flera nya spellägen. Sedan har man förnyat andra klassiska banor i Global Offensive. Nytt är bland annat spelläget Deathmatch.

I Deathmatch är det 10-minutersrundor där spelare får poäng när man oskadliggör en motståndare. Man får olika poäng för olika vapen. Det går även att få en hel drös med bonuspoäng när man använder vissa vapen. I Deathmatch så kommer man tillbaka efter att man har dött. Man respawnar varje gång. I vanliga Counter Strike så är man borta ur omgången så fort man har blivit ”fraggad”.

Global Offensive erbjuder också ett spelläge där man inte behöver vara uppkopplad för att spela. Där kan man spela offline mot ”bottar” (datorn). Det är faktiskt ganska bra om man vill träna lite utan att koppla upp sig mot några servrar. Internet är kanske trasigt eller liknande? Men det är dock en stor skillnad att spela mot bottar och vanliga människor. Bottar kan man överlista efter ett tag, människor gör inte samma misstag flera gånger och är mer oberäkneliga.

Spelet utvecklades och distribuerades av Valve Corporation. Finns att spela på Windows, Mac, Playstation och Xbox.