Fler unga beroende av datorspel

När samhället utvecklas inom teknologin, förekommer det även nya TV-spel som är mer och mer finslipade och roligare. Innan TV-spelen fanns, gick man ofta ut och lekte istället. Idag föredrar många barn istället att stanna hemma och spela TV-spel, även om det är vackert väder utomhus. Man kan lätt bli beroende av TV-spel.

Enligt SVT (Länk: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/datorspelsberoende-okar-bland-unga) är det många föräldrar som oroar sig över när deras barn endast sitter hemma och spelar TV-spel under sommarlovet. Behandlingshemmet “Game Over” i Linköping, är en grupp som hjälper människor med deras datorspelsberoende. De säger att de får omkring fem samtal i veckan samt många mejl från föräldrar som är oroliga över deras barn.

Dagens Nyheter skriver att det är ungefär 40 000 barn mellan 11 till 16 år som spelar dator- och TV-spel i minst 35 timmar i veckan. Därför är det många som säger att dessa barn är beroende och inte kan sluta spela. Vissa som försöker få dem att göra andra saker, bemöts då ofta av aggressivitet och rastlöshet. De flesta föräldrarna förväntar sig inte hur beroende barnen blir när de köper det första TV-spelet. Vissa tror att det är som vilken leksak som helst, men det kan sluta med att barnet blir datorspelsberoende.

Den brittiska tidningen The Sun skriver bland annat att datorspelsberoendet kan skada hälsan lika mycket som heroin. En professor på Nottingham Trent University, Mark Griffith håller dock inte med. Han skriver att det inte finns några bevis på att barnen blir spelberoende. Vissa må ha problem med att spela spel, men han tycker att det är skillnad på det och datorspelsberoende. Dessutom säger han även att det inte finns några bevis alls på att dator- och TV-spelande har någon negativ effekt.