Därför är Sverige överlägset i Counter Strike

Ja, det är frågan som många ställer sig. Varför är Sverige så bra på att spela CS, egentligen? I många år har Sverige legat på topp 3 och det har nästan varit så sedan starten, när Counter Strike var nytt. Tv4 har gjort en kort intervju med kända svenska CS-spelare om vad de tror ligger till grunden för Sveriges dominans i CS och nya CS:GO.

I inslaget så ser vi tre stycken svenska profiler inom e-sport och CS. Det är:

HeatoN (Emil Christensen) Är idag coach för Ninjas in Pyjamas
Delpan (Marcus Larsson)
cArn (Patrik Sättermon)

Där berättar alla om deras upplevelser från nya CS:GO och varför e-sport och Counter Strike har blivit så populärt i Sverige. Värt att nämna är att inslaget är från 2013 så det kan var lite inaktuellt i vissa delar.

Men man förklarar det som så att i Sverige har vi spelat CS sedan barnsben. Sverige var så tidigt ute med internet och bredband att man kunde vara snabb med att hoppa på vågen av CS-spelande som bröt ut i slutet på 90-talet. Vi fick en snabbt växande IT-kultur som blev en grogrund till att många skaffade internet och datorer till hemmen. Även att Sverige hade många internetkaféer på 2000-talet har bidragit till en del av framgången. Klimatet i Sverige har också gjort så att vi har en viss fördel. Under vinterhalvåret är det kallt och ganska prefekt för inomhusaktiviteter, då får vi mer tid för att spela CS helt enkelt.

HeatoN berättar också att idag är det helt annorlunda än när han startade som CS-proffs. Nu är det mer mediabevakning, mer pengar och flera sponsorer inblandade. Det blev mer än han hade önskat, bortom hans vildaste fantasier.
Växt enormt sedan 2000 då heatoN startade.

De bästa lagen i CS:GO som har en chans att fortsätta att dominera CS-scenen är Ninjas in Pyjamas, Lemon Dogs och Fnatic.

Se inslaget i sin helhet http://www.tv4play.se/program/e-sport?video_id=2452174